Hästar är ett stort intresse för många av landets invånare. Det beräknas finnas mer hästar i Sverige än vad det finns mjölkkor och antalet hästar som finns registrerade ligger på cirka 355 500 i antal. Kollar man på antalet ryttare som finns i Sverige finner man att en halv miljon svenskar är aktiva inom ridsport både på professionell och fritidsnivå. Det gör att ridsporten är Sveriges näst största ungdomssport och totalt finns det ca 450 stycken ridskolor runt om i landet. Idag kan man utbilda sig inom hästar både på gymnasium- samt universitetsnivå beroende vad för inriktning man väljer. Ett av programmen på universitetsnivå är Hippologprogrammet som gör eleverna förberedda på de situationer man kan stötta på senare i arbetslivet. Här finns det tre stycken inriktningar som är ridhäst, travhäst och islandshäst. Hästutbildningen ger eleverna en möjlighet att prova på i grenarna: körning, dressyr, hoppning och fälttävlan. Utöver det får man kunskap inom unghäst samt häst- och anläggningsvård.

Utbildning inom ridsport

För de som går klart hela utbildningen kan man jobba som en hel del inom ridsportyrket. Att jobba på en ridskola är ett av många sätt då man kan jobba antingen som stallchef, ridlärare och ridskolechef. Andra tjänster man kan arbeta som är egen företagare, hästutbildare, organisatörer och administratörer för att nämna några få förslag. I hästbranschen är allt möjligt och så fort man kommit in i branschen kan det gå fort och många väljer även att jobba som beridare för välkända ryttare utomlands. Trots att ridsport är en stor sport här i Sverige kan det ibland vara lättare att få jobb utomlands i antingen Tyskland, Holland eller England. Valmöjligheterna är många och för den som vill resa runt i världen är ett tips att bli skötare hos en toppryttare. Vill man ha en lugnare tillvaro här i Sverige är ridlärare på en ridskola ett bra exempel. Här finns det alltid hästsugna tjejer och killar som vill lära sig mer om hästar och skötsel. Ridskolor finns från södra Sverige ända upp till norra Sverige vilket gör att det inte är några problem med var man befinner sig.

Vad som krävs

Något som efterfrågas ofta när man arbetar med hästar är att ha körkort. Detta för att man skall kunna köra hästar till tävlingar samt hämta hö och annat torrfoder. Ett tips är att satsa på en bra tjänstebil 2018 för att öka chanserna till att få jobb där man vill jobba. Framförallt behöver man körkort som hästskötare då det ofta är hästskötarna som kör hästarna till och från tävlingar. Större stall tävlar året runt vilket gör att man behöver en stark och tålig bil som klarar alla väderlekar. Vissa tävlingshästar är värda flera hundratusen och det är viktigt att de får bästa möjliga vård och skötsel för att kunna leverera på tävlingsbanan. Galopp är också en sport som är oerhört stor i USA men även England där det anordnas flera stora turneringar varje år. Än så länge är galoppen i Sverige fortfarande på uppstarten vilket gör att det är större chans att man lyckas hitta ett roligt och utmanade arbete utomlands inom galopp.