För att det ska vara bekvämt för både dig och din häst är det viktigt att du har rätt utrustning när du rider. Hästen behöver till exempel ha en sadel och träns som passar just den hästen. Du kan till exempel inte använda samma sadel till flera hästar. Detta är för att de är olika byggda och fel sadel kan leda till skav.

Prova olika sadlar och sadelgjordar

För att hitta rätt sadel till din häst är det viktigt att du provar olika sadlar. En bra sadel behöver ha en bred anläggningsyta och se till så att trycket mot hästens rygg jämnas ut. Utöver sadel är det också viktigt att hitta rätt sadelgjord. En bra sadelgjord ska vara elastisk och följsam. Du kan jämföra olika sadelgjordar hos https://www.hestbolaget.se/for-hasten/sadeltillbehor/sadelgjordar/ för att hitta en som passar. Precis som med sadlar kan du behöva testa dig fram.Det är också viktigt att sadeln inte förhindrar hästens rörelser. Detta då den kommer ligga runt hästens mage för att hålla sadeln på plats.

Fel utrustning kan leda till skav

Vissa hästar är mer känsliga i huden än andra. Det kan leda till att de lättare får skav. Då kan du behöva testa en sadelgjord i ett annat material eller testa att ha en fårskinnsgjord. Beroende på vilken sadel du har kan du behöva ha olika sadelgjordar. Till exempel så har inte en hoppsadel och en dressyrsadel samma gjord. En korrekt sadel och sadelgjord är en bra investering som kommer att hålla i många år. Det kan därför vara bra att lägga mer pengar på en sadel för att hitta rätt. För att skydda en sadel i stallet är en idé att ha hänglås på sadelkammaren under nattetid. Detta då sadelstölder kan förekomma på grund av att vissa sadlar har ett högt värde.

Ridning