Det finns flera olika sätt att kunna njuta av hästsällskap och ridning, även om man inte har råd att skaffa sig en egen häst. Sverige är fyllt med olika stall och för den som söker är det sällan svårt att hitta.
Om man nu inte har möjlighet att skaffa sig en egen häst, vilket de allra flesta inte har, så finns det andra ställen man kan vända sig till. Det allra vanligaste sättet för hästälskande människor att få ta del av sina favoritdjur, är att vända sig till en ridskola. På ridskolan kan du som önskar ta ridlektioner, men även ha möjligheten att vistas i ett stall och allt vad där hör till, som att sköta hästarna eller vara med under utfodringen. Det absolut vanligaste brukar vara att man har en ridlektion i veckan där även viss teori ingår.
Ridskolan är inte för alla, utan passar mer den som vill Rida lektioner. Är man mer intresserad av skog och mark, eller bara vill få komma upp på hästryggen igen, men inte har möjlilghet att rida kontinuerligt, så är turridning ett vanligt alternativ. Här rider man tillsammans i en grupp med andra personer, där alla håller samma nivå och erfarenhet. Ritterna är ledde av en instruktör, som på ett tryggt sätt leder gruppen ut på äventyr. Detta är ett mycket bra sätt för den som saknar möjlighet eller ekonomi till ridskola eller egen häst och det är heller inte ovanligt att många företag väljer turridning som en gemensam aktivitet för det anställda. Att rida ut tillsammans och uppleva naturen från hästryggen är en avslappnande och stärkande känsla.
För många hästmänniskor är drömmen om en egen häst, mycket stark. Kanske har man länge försökt att få ekonomin och tiden att gå ihop, eller så längtar man efter det där lilla extra som ridskolan inte har möjlighet att ge. Något som är mycket uppskattat, både för den hästintresserade och för ägaren, är att ha en medryttarhäst. Att ha en medryttarhäst betyder att man kommer överrens om en dag och tid, ibland 1 gång i veckan, ibland 2-3, då ägaren till hästen inte behöver ta hand om sin häst, det ska då den som är medryttare göra. Nu gäller det att sköta hästen precis som din egen (eller enligt överenskommelsen), men man kan sedan åka tillbaka hem och fortsätta sin egen vardag.