Hästar och hästsport är något som alltid varit stort i Sverige, men växer sig större för varje dag som går. I dag erbjuds det mängder med olika ridskolor eller ridklubbar man kan vara en del av redan från en mycket tidig ålder Father and sister assisting boy horseback ridingoch många områden väljer att även ha hästar på sin 4H gård.

I Sverige finns det ingen åldersgräns för den som vill lära sig mer om ridning och hästar, utan här är alla välkomna att få ta del av hästvärlden och allt som den hör till. Vissa börjar för att dom känner en stor passion för hästen som djur, medan andra är mer inriktade på Tävlingar och sporter.

För de allra flesta börjar det på ridskolan, om man inte har föräldrar eller vänner som själva äger en häst. Kanske har intresset alltid funnits där, eller så har det vuxit fram under uppväxten. Ridning och hästar är en dyr sport som kräver en god ekonomi och massor med tid, speciellt om man väljer att äga en egen häst, men även ridskolor och all utrustning som krävs kan kosta en hel del pengar.

Tyvärr är det inte alla som har haft chansen att utveckla sitt intresse i en ung ålder. Det kan bero på flera faktorer som familjens ekonomi eller allergi och det finns då även människor som väljer att lära sig rida i vuxen ålder. Att lära sig rida i vuxen ålder är egentligen inte svårare än när man är ung, däremot är man inte lika mjuk och flexibel i kroppen, vilket lättare kan orsaka skador om man faller av, eller riktigt ordentlig träningsvärk.

I Sverige är det inte svårt att hitta en ridskola eller ridklubb att anmäla sig till om man vill prova på. Det kan dock vara bra att komma ihåg att många ridskolor, speciellt de större, kan vara mycket fullbokade och att man kan få stå länge i kö innan man får koMan and Woman with Horse in Rural Country Settingmma igång. För den som vill prova några gånger för att se att intresset är på allvar, kan man boka enstaka lektioner eller turridningar, för barn är det vanligare att man väljer ponnyridning som brukar erbjudas på både ridskolor och 4H-gårdar.

Barn kan lätt byta intresse, därför kan det kännas jobbigt och påfrestande för ekonomin om man har betalat en full terminsavgift och införskaffat all den utrustning som barnet behöver, för att sedan behöva sälja allt eller lägga det i källaren. De allra flesta ridskolor har hjälmar som man kan låna på plats och man kan enkelt gräva runt i garderoben för att hitta bra kläder som fungerar för ridning och stallmiljö. Märker man sedan av att barnet har ett seriöst intresse för sporten, är det sjävklart en god idé att köpa barnet egna korrekta kläder, säkerhetsväst och ridhjälm.