Det är helt fantastiskt med hästar. Deras mjuka, varma mule mot din axel. De stora ludna öronen och den härliga känslan av frihet när man sitter upp och ger sig av på nya äventyr. Att rida är inte bara roligt, det ger också väldigt bra motion och är dessutom givande för den mentala hälsan.

De allra flesta börjar rida när de är rätt unga. Det är vanligtvis här som hästintresset börjar att kicka in. Vissa kan dock få upp hästintresset i äldre dagar. Kanske är det så att man länge har varit intresserad av hästar men inte vågat eller haft möjlighet att ta tag i det. Att börja rida som vuxen kan kännas svårare. Vardagen präglas av många andra aktiviteter som måste hinnas med, till exempel barnens läxor, arbete, tvätt och matlagning. Sitter du i styrelsen för en bostadsrättsförmedling kan du använda dig av Nabo för fastighetsskötsel och på så sätt få mer tid över till annat, men familj, hus och hem är svårare att lämna över.

Så kommer du igång med ridningen

Trots att vardagen kan ta mycket tid är det viktigt att du även prioriterar dina egna intressen. Här nedan har vi därför skapat en lista på alla de olika sätt som du kan gå tillväga på för att komma igång med ridningen:

Ridskola

Ridskola är ett bra alternativ för den som vill börja rida. Många tror att ridskolor bara riktar sig till yngre hästintresserade, men så är inte fallet. Det finns nybörjarklasser även för vuxna om man så skulle önska. På en ridskola rider man en gång i veckan och får lära sig allt från det praktiska till det teoretiska kring hästar.

Medryttare

Medryttare passar bäst för den som har kunskap om hästar sedan tidigare. Kanske red du mycket när du var liten, men intresset dalade och kom sedan tillbaka när du blev äldre. När du är medryttare har du möjlighet att låna någon annans häst några gånger i veckan och får då ta hand om den som din egen. Det betyder att du tar hand om stallet så väl som ridning och skötsel.

Turridning

Ett ytterligare alternativ till att få spendera mer tid med hästar är genom turridning. Det finns turridning för mer erfarna ryttare och turridning för nybörjare. Här ligger dock inte fokus på att lära sig mer om de olika gångarterna, skänklarna eller hur man tar hand om en häst. Här är det uteslutande ridning som gäller, vilket naturligtvis inte heller är dåligt. Turridning bokas vid separata tillfällen och pågår under cirka 1-3 timmar beroende på vad du själv har valt. Är du nybörjare kommer turridningen att enbart inkludera skritt, och i vissa fall även med en ledare under tiden.