Många hästintresserade personer drömmer om att en dag kunna ha sitt alldeles egna stall. Främst är det för bekvämligheten att kunna ha hästarna nära sig och ta hand om de själv. För vissa blir drömmen sann men det är en hel del att tänka på när man skall bygga stall. Mycket handlar om säkerhet för både djur och människor som i framtiden kommer vistas på gården. Exempelvis behöver det byggas boxar, spolspilta, manege, hagar och liknande byggnader för att hästarna skall få det så bra som möjligt. Har man redan en äldre byggnad kan man välja att bara renovera insidan för att spara tid och pengar. Det är trots allt insidan av byggnaderna som är det viktigaste då hästarna behöver tak över huvudet samt någonstans att kunna ta skydd vid blåst och dåligt väder. Stallets storlek beror också på hur många hästar man skall ha uppstallade samt vilken storlek hästarna är då exempelvis Shetlandsponnyer kräver mindre boxar än stora hästar.

Hitta inspiration till ditt stall

Det är ett stort projekt att bygga stall men vill man verkligen driva sitt alldeles egna stall är det värt det i slutändan. Många föredrar att ha boxar just för att hästarna skall få egentid medan spiltor gör att det får plats fler hästar. Givetvis kan man variera och ha boxar i en viss del av stallet medan man har spiltor i den andra. Vill man göra sitt stall personligt är ett bra tips att investera i små detaljer i form av dekorationer för att få till en känsla av hem. Stall kan se ut på många sätt och vis. Så länge de uppfyller de krav som Jordbruksverket har satt upp är det fritt fram och köra på sina egna idéer och fantasier. Till exempel finns det en mängd med olika byggmaterial man kan använda sig av. Ett tips är att söka på internet efter inspiration och stall ser oftast annorlunda ut från land till land. Det gör att man kan finna inspiration utomlands och ta till sig idéer och tips.

Ett bra tak är ett måste

Tak är viktigt och på xn--takplt-mua.nu kan du läsa mer om vilket slags tak du skall ha till ditt stall. När man skall lägga tak vill man ha ett som dränerar bort vatten och samtidigt inte låter alltför mycket när det är stormigt och dåligt väder. Hästar är känsliga djur när det kommer till ljud och i ett stall skall det vara fridfullt och lugnt. Det är trots allt hästarnas hem och många väljer också att inreda ett fikarum och liknande för att göra stallet mer hemtrevligt även för människor. Ett tips är också att ha ligghallar i hagarna där hästarna kan gå in vid dåligt väder ifall man inte skulle vara hemma. När det kommer till kyla klarar de flesta hästar sig väldigt bra. På vintern kan det hända att de behöver täcke vid riktigt kyligt väder men vissa hästraser klarar sig utan som exempelvis islandshästar, nordsvenskar och andra kallblodiga hästraser.