Ett fantastiskt sätt att uppleva nya länder är att göra det från hästryggen. Tänk dig att galoppera på en strand i Italien, rida genom vinodlingar i Frankrike eller bland vilda djur i Botswana!

Det finns ett flertal alternativ att välja mellan; alltifrån att rida en hel vecka till att bara boka in dig på en timmes uteritt som en del av din vanliga semesterresa. Om du väljer att göra en ridresa som sträcker sig över en vecka finns det reseföretag som specialiserar sig på just detta. Det ger en trygghet i och med att de har provat de olika resmålen.

Det kanske vanligaste resmålet för just ridresor är Island. Om du är en hästmänniska kan du väl inte tänka dig att besöka Island utan att rida? Island är ju i princip lika med islandshästar. Ridresor på Island erbjuds året runt. Oavsett vilken årstid du väljer så är en varm tröja och en vindtät jacka ett måste i packningen. Efter att ha varit ute på hästryggen hela dagen i frisk vind kan din hud behöva lite Canoderm för att vara redo för nästa dags äventyr. Dina trötta muskler kommer också att uppskatta att sjunka ner i en varm källa. Tänk dig att sitta i en svavelluktande het källa och betrakta de imponerande bergformationerna som omger dig. Om du väljer att åka dit på vintern kan du dessutom få uppleva norrsken.

Att välja en ridresa som erbjuder ridning på en hästras från just det landet ger en extra dimension till din upplevelse. I Portugal kan du till exempel uppleva Atlantkusten på ryggen på en underbar lusitano. Det är en ridresa som tar dig genom mysiga korkeksskogar och längs med klippor ovanför havet. I Spanien kan du rida den vackra andalusiern antingen i form av en långritt eller på ett dressyrcenter. Om du vill prova på hur det är att vara cowboy och driva kor ska du åka till USA eller Kanada.

I bland annat Frankrike, Italien och Spanien finns det ridresor som utöver de underbara naturupplevelserna från hästryggen även erbjuder fantastiska kulinariska upplevelser. Vad sägs om att efter en dag på hästryggen slå dig ner med dina nyfunna vänner och njuta av kallskuret och ett lokalt vin från Provence?

De veckolånga ridresorna ger minnen för livet och du får träffa hästintresserade människor från andra länder. Storlekarna på grupperna varierar beroende på säsong och vart du åker. Men de ligger ofta på mellan två och tio personer. Om du reser ensam är det inget problem. Du kommer garanterat att hitta nya vänner bland de andra personerna som är med på resan.

Även hemma i Sverige kan du hitta olika företag som erbjuder upplevelser till häst. Det vanligaste är olika dagsturer på islandshästar men det finns ett mycket större utbud än så. I Dalarna kan du till exempel rida fjordhäst längs med Orsasjön. Eller varför inte välja ett ställe som erbjuder ridning på vår inhemska ras Nordsvensken?