Vilken typ av hästras man föredrar är väldigt individuellt och handlar mycket om hästrasens egenskaper, men också vilken storlek hästen har.

I hästarnas värld benämner man sällan hästraser vid namn, utan talar om djuret som häst eller ponny. Trots att Happy man with horsesdet egentligen är samma djur, benämns dom olika för att på ett snabbt och enkelt sätt kunna förklara skillnaden.

En ponny är en liten häst, mer än så är det egentligen inte. Mankhöjden får inte överskrida 148 cm för att kunna gå under denna kategori och gör den det är det istället en häst som man talar om. Sen blir det lite mer komplicerat när det kommer till ponnyer eftersom det finns A-ponny, B-ponny, C-ponny och sedan den största ponnyn, D-ponny. Detta är egentligen ett sätt för människan att kunna beskriva om ponnyn är väldigt liten (A-ponny) eller gränsen till häst (D-ponny).

Alla Hästar och ponnyer har sina egna personligheter, precis som vi människor har. Däremot går det inte att undgå att varje ras har specifika egenskaper som man som ryttare behöver se till, speciellt om det handlar om att köpa en egen häst. Vissa är väldigt tempramentsfulla och behöver en lugn och stadig ryttare som vet vad den gör, medan andra är mer lugna och tåYoung Girl riding a Ponylmodiga och accepterar nybörjare utan problem.

Det som många anser är den största skillnaden när man går från ponny till häst, är storleken. Ponnyer kan kännas mycket nättare att rida och är inte lika breda över ryggen, vilket gör att man som ryttare kan känna att man kan använda sina skänklar bättre. Större hästar kräver ofta en viss tygnd från ryttaren för att kunna svara bra på kommando, är du därför för lätt för den stora hästen kan det kännas svårt att rida kontrollerat och med bra samspel.