Banhoppning är en gren inom ridsport och just nu är det den största grenen inom sporten, med flest deltagare. De som tävlar och tränar hoppning rider en bana som är byggd med flera hinder som håller en viss höjd. Dessa hinder kan se ut på olika sätt, ha olika tekniska svårigheter, vara olika höga och långa samt vara olika många beroende på vilken svårighetsdag hästen och ryttaren tävlar på. Sedan OS i Paris år 1900 har banhoppning varit en olympisk gren. Vid detta OS fanns både längdhoppning för hästar samt höjdhoppning för hästar med. Första gången man kunde se hoppning på TV var 1948 i samband med OS i London. Men hur ska man lära sig att hoppa med hästen?

Hur lär man sig banhoppning?

Om man vill börja med banhoppning kan det vara bra att söka sig till en ridlärare som kan lära ut grunderna. Det vanliga är docka att man börjar med att låta hästen gå över bommar på marken som man sedan gradvis höjer. Allt eftersom ökar man också farten, men det är viktigt att man inte går för fort fram. Man får aldrig helt släppa hästens träning i grunddressyr och enbart träna hoppning. Det är också viktigt att man ser till hästens välmående och att man inte tränar för hårt så att hästen får ont. Det är också viktigt att tänka på att unga hästar är försiktigare och behöver ryttarens mod för att våda hoppa över hinder om den inte har gjort det innan. Vissa hinder kan te sig skrämmande för hästen och då måste ryttaren känna sig säker och inte bli rädd när hästen inte vill hoppa hindret.

Att bli rädd för att hoppa

Om man har börjat med hoppning och ramlat av kan man som ryttare bli rädd för att hoppa. Det kan ske oavsett om man skadar sig eller inte i fallet. Om man blivit rädd för att hoppa är det bästa att ta kontakt med en ridlärare man litar på och sedan börja om träningen från början med bommar på marken. Om man har skadat sig i fallet bör man självklart först bli frisk och ha godkännande från läkaren innan man sätter sig på hästen igen. Efter en allvarlig olycka med häst är det bra om man låter kroppen vila upp sig och att man sover bra på natten. Det kan vara bra att till exempel ha en skön säng som en tempur eller en annan säng som stöttar upp kroppen bra.