Ridning kan för den ovane se ut som att ryttaren bärs runt av hästen. Men faktum är att ridning är mycket mer än så. Ridning är bra för hälsan, både psykiskt och fysiskt sett. När man rider på en häst är det inte bara att man bärs runt utan man måste verkligen veta hur man ska göra om man vill vara kvar på hästens rygg. Har man ingen balans kan man omöjligen sitta kvar till exempel. Ridning förbättrar balansen och används därför ofta för handikappade och inom olika former av rehabilitering.

Psykiska fördelar av ridning

Förutom att ridningen har mycket bra och positiva effekter på kroppen har den också mycket bra effekter på psyket och humöret. Många rider för att slappna av och kunna fylla på energiförrådet. En häst gör sig inte till och ryttaren behöver inte klä upp sig för att kunna njuta av ridningen. Det enda som krävs är koncentration och fokus. Genom att hästen kräver uppmärksamhet kan ryttaren lätt koppa bort annat och slappna av. Även stressnivån sänks när man umgås med hästar. När man rider får man också i sig massor av frisk luft. Man får också utmärkt tillfälle att öva sin andning. När nervsystemet regleras och även blodcirkulationen ökas kommer syresättningen fungera bättre. Med rätt andning kan ryttaren hantera känslor och slappna av lättare.

Kräver snabba reaktioner

En häst är ett flyktförsök och ett ganska oförutsägbart sådant. Även om hästen är mycket skolad och har mycket utbildning kan den när som helst ge sig iväg efter sina instinkter. Då visar hästen vad en häst verkligen är. Ryttaren måste utveckla sina reflexer och sin uppmärksamhet ur säkerhetssynpunkt. Med snabba reflexer och rätt känsla för hästen hinner man reagera innan eller snabbt efter något hänt. När man rider behöver man vara både vaken och snabb men samtidigt mycket koncentrerad. här finns inte tillfälle att tänka på något annat än sig själv och hästen vilket kan vara en stor fördel om man har mycket runt omkring sig och känner sig stressad på grund av det. Samtidigt som psyket får lugn, får kroppen sin motion.