Att använda häst för att ta dig fram är mycket miljövänligt, och stämningsfullt. Om inte sträckan är flera mil lång, är häst och vagn en underbar lösning. Att färdas med häst och vagn till eller från bröllopet är mycket härligt och romantiskt. Det finns ofta möjlighet att hyra häst och vagn med kusk för olika ändamål. Kostnaden är sällan särskilt hög. Innan bilen fanns, var häst och vagn det vanligaste sättet att färdas på. Detta börjar nu komma tillbaka, när människor upptäcker hur underbart det är att åka i maklig takt bakom en häst, och höra hovslagen.

Hästkortege – den nya taxin

En hästvagn dras av en eller flera hästar. Idag har det blivit allt vanligare att åka Hästkortege vid bröllop, antingen till eller från kyrkan. Vid dessa körningar används ofta en eller två hästar. Man behöver oftast hyra ekipaget, och då även kusken om man inte själv känner någon som kan köra, eller har egna hästar. Den vagn man åker i är oftast en droska, som är en fyrhjulig vagn. Den användes främst under 1800-talet, när i stort sett all transport ägde rum med häst och vagn. Att åka häst och vagn till bröllopet är mycket romantiskt. Det är viktigt att kontrollera att hästarna är väl vana vid mycket folk, bilar och andra djur så det inte händer en olycka.

Häst och vagn vid andra ceremonier

Det finns även möjlighet att använda sig av häst och vagn vid andra ceremonier än bröllop. Kanske vid svensexa, möhippa eller fest? Det är också populärt att hyra häst och vagn för guidade turer. Något som också förekommer, är häst och vagn vid begravning. Detta är dock inte lika vanligt och information detta tillhör begravningsbyråinfo. Generellt sätt kan man säga att en körning med häst och vagn vid begravning sker med två hästar – parhästar, samt vagn. Kusken är väl klädd för ändamålet. Körningen går ofta att anpassa efter individuella önskemål. Traditionellt sätt är dock hästarna som används vanligen svarta eller vita, och vagnen är vanligen svart, med någon form av tak.