Det behövs faktiskt en hel del utrustning för att man ska kunna ta hand om sin häst på allra bästa sätt och en del av utrustningen kostar mycket pengar. Ibland kan man ha tur att kunna köpa saker begagnat men ibland går det inte. Men vad behöver man egentligen?

Ryktsaker

För att hästen ska må bra måste den hållas tillfredsställande ren enligt Länsstyrelsen. Det ordnar man genom att rykta den, och för det krävs ryktborstar. En ryktlåda bör innehålla minst ett par olika borstar, ett par svampar och en hovkrats. Sakerna kostar ofta omkring några hundralappar totalt. Man kan dessutom behöva schampo för att tvätta hästen.

Sadel och träns

Hästens sadel och träns är vanligen de dyraste delarna av utrustningen. En sadel kan kosta från 10 000 kronor och uppåt om man inte hittar fina begagnade. Ofta måste man också stoppa om sadeln för att den ska passa hästen. Ett träns kan man ofta finna för omkring ett par hundralappar. Det är viktigt att tänka på att sadlar finns i flera olika modeller och från flera olika tillverkare. Du kan bland annat finna sadlar från bland annat Prestige och Karlslund hos Hestbolaget och de håller en bra kvalitet.

Sjukvårdsutrustning

Precis som människor och andra djur kan en häst bli sjuk eller skadad. Hästar behöver ofta veterinärvård då de tenderar att skada sig på benen och det kan vara mer eller mindre allvarligt. Det skadar dock inte att ha lite sjukvårdsutrustning i stallet. Då kan man tvätta ur ett smutsigt sår, lägga ett tillfälligt förband och så vidare. I stallapoteket bör det dessutom finnas en febertermometer. Man bör göra det till en vana att tempa sin häst varje dag så att man vet vilken kroppstemperatur den normalt sätt har.

Andra småprylar

Det behövs dessutom en hel del andra, mindre prylar. För att ta hand om läder i sadlar och annan utrustning behövs putstillbehör, sadeltvål med mera. Man kan också behöva ha benskydd till hästen, flera olika schabrak att ha under sadeln, hästskor och foder. Totalt blir det relativt mycket pengar man ska ut med. En del saker kan man köpa relativt billigt och till lite sämre kvalitet. När det gäller borstar, hovkratsar eller svampar kan det ofta fungera. En sadel och liknande utrustning är det dock värt att lägga ner lite mer pengar på. Samma saker som har att göra med säkerhet. Grimskaft, longerlinor och annat bör också vara av de lite dyrare slagen så att man verkligen kan lite på dem om något skulle hända. I vissa stall ordnar man då och då loppisar med hästsaker. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att fynda om man precis har skaffat, eller ska skaffa sin första egna häst eller ponny.