Working equitation är en tävlingsgren som har sitt ursprung från rancharbete, iberiskt boskapsarbete närmare exakt. Ranchhästens dagliga arbete har idag blivit en sportgren för ridhästar och ponnyer.

Tävlingsgrenen består av tre moment, precis som i fälttävlan, men inte samma moment. Först rids ett dressyrprogram och där ska hästen gå i en för ändamålet lämplig form, enligt tävlingsreglementet. Andra delen är en teknik- och precisionsbana med stilpoäng då hästen även där ska gå i en för ändamålet lämplig form och tredje delen är samma bana fast på tid, ett speedmoment. Teknikbanan ska visa att hästen är snabb, smidig, modig, lydig och samarbetsvillig.

För att bygga sig några övningshinder hemma på gården kan man ta ett snabbt och smidigt lån

hos enklare.se och sedan komma igång. Det kan även behövas transport eller annan utrustning till hästen, så ett smidigt lån kan göra allt enklare om man inte har pengar på fickan. Hos Enklare.se jämför man dessutom lån för att få det lån som passar bäst för en själv.

När man bygger sin bana behöver man bommar, grindar, en fyra meter lång träbro, en lans, tunnor, slalompinnar, en siluett av en tjur eller en ring på en pinne i marken samt en klocka. Med detta material kommer man väldigt långt. Man kan även göra en bro med hjälp av träskivor och lite jord under så att det blir en förhöjning i mitten. Det viktigaste är att det klapprar lite när hästen går på bron.

Svårighetsgraden beror givetvis på vilken klass man rider i, och i nybörjarklassen är det snälla hinder och mycket skritt som gäller. I de högsta klasserna rider man med enhandsfattning och det är mycket galoppombyten, så att man har en lydig och lyhörd häst är viktigt. Detta är sporten för alla, blir man för gammal för att tävla sin ponny men ändå inte vuxit ur den kan man fortsätta inom WE. Här får man rida ponny så länge ekipaget är proportionerligt. Alla åldrar på folk och alla storlekar på hästar tävlar mot varandra och det är skickligheten som avgör. En nybörjare på stor häst tävlar i samma klass som en nybörjare på en ponny.

För att lyckas på teknikbanan eller i dressyrprogrammet krävs det ett bra samspel mellan häst och ryttare. Ett förtroende. Detta får man genom att träna, umgås med sin häst och lära känna sin häst. En häst tycker inte om hårda metoder. Den vill inte ha ont eller obehag, så små nätta hjälper måste varsamt tränas in. När det är klart har man allt som oftast ett väldigt fint samspel och en häst som litar på sin ryttare utan rädsla för att få ont eller råka ut för något obehagligt.

Som ridsportgren blev working equitation officiellt upptagen hos Svenska Ridsportförbundet 2011, men den hade en prövotid på två år först. I Europa har den funnits längre och man kan tävla i världsmästerskapen också, men som OS-gren kommer det nog dröja väldigt många år innan vi får se working equitation.